Träffa nya grannar på Tollare torg

I december smygöppnade Svenska kyrkan sin nya lokal på Tollare torg med ett litet glöggmingel. I januari körde de igång på riktigt med sin verksamhet. Tanken var att skapa en ny mötesplats där alla var välkomna. Nu ett halvår senare ringer vi upp Henrik Roos som är kyrkoherde i Boo församling.

Hej Henrik, nu har ni varit igång med verksamheten ett tag, hur har det gått för er?
– Hej hej, jo det har gått bra. Vi börjar hitta formen för vår verksamhet och har ett program för nästan hela veckan. All verksamhet utgår från vårt café. Musiktemat Klapp & Klang med musik och lekar för barnen är välbesökt, vi har startat ett stickcafé och så ordnar vi Afternoon tea-kvällar. Så ja, det händer en hel del hos oss.

Berätta lite om cafét som ni driver

– Vi har velat få till en känsla av att man befinner sig i ett andra vardagsrum, att det ska vara hemtrevligt. Det tycker jag att vi lyckats ganska bra med. Jag måste kanske säga att det inte är ett café som det ser ut på stan, med 100 sorters kakor och bullar, men Therése som har hand om ungdomskörerna har gått en konditorsutbildning och tycker det är kul att baka loss. Så visst finns det goda saker att fika på.

Och i den övriga verksamheten, vad brukar ni göra?

– Vi provar oss fram hela tiden med olika aktiviteter för att hitta saker som lockar alla. Vi ordnar musiklekar för barn och föräldrar. På våra Afternoon tea-kvällar finns det möjlighet att njuta av hembakta scones och kanske koppla av en stund efter jobbet. I stickcaféet får vi inspirera och lära av varandra. Sticka mössor, vantar, virka och brodera. En stund med samtal, musik och kreativitet. Handarbete börjar komma tillbaka, det är nästan som man själv blir sugen på att fixa ihop en luva.

Vilka är det som hittat till cafét hittills?

– Det är väldigt blandat faktiskt. De som kommer till våra sångaktiviteter för barn är barnfamiljer med lite mindre barn. Annars lockar våra aktiviteter alla sorts människor, precis som det ska vara. Det har saknats en mötesplats där människor kan träffas och lära känna sina grannar. För inte så länge sedan såg jag en sån där händelse som vi vill se ofta, två personer som inte verkade känna varandra började prata och såg ut att trivas riktigt bra ihop. Det är därför som vår verksamhet finns till. Det ska vara en mötesplats för alla där människor kan lära känna varandra, avslutar Henrik Roos.

Vill du besöka Svenska kyrkans lokal på Tollare torg (som ligger granne med närlivsbutiken Nära Dej) är du varmt välkommen. Vill du veta mer om programmet och öppettider så kan du läsa mer här.