Tollares skulpturer gillas av yngre konstkritiker

Två välkända och erkänt duktiga skulptörer, Aline Magnusson och Peter Linde, ligger bakom konsten i Tollare. Först ut var Alines getter på ängen vid infarten till området, och fler nya skulpturer är på gång. För barnen i skolan bredvid har getterna redan blivit en naturlig samlingsplats på rasterna.

Bakgrunden till konstprojektet är att Nacka kommun och NCC tidigt enades om att Tollare skulle må bra av några konstverk, som knyter an till området och dess spännande historia. Konstkoordinatorn Cilla Jahn engagerades och tillsammans bestämde man sig för att köpa in 22 bronsskulpturer, som kommer att placeras ut på olika platser i Tollare.

Getterna redan succé
Först ut var getterna på ängen bredvid infarten till området. De har gjorts av Aline Magnusson, som älskar djur av alla sorter och ofta använder dem som motiv. Getterna och de kommande djurskulpturerna knyter an till gården Tollare, som nämns i handlingar redan år 1403, då en Jöns Pedersson köpte den. I köpet ingick också odlingsmark med rotfrukter och fruktträd samt betesmark för får och getter.

AlineGetter2När vi träffar Aline och Cilla vid getterna en solig augustidag drygt sexhundra år senare, har Aline med sig ett helt koppel med hundar – både egna och andras. Cilla förklarar att Aline har tagit begreppet djurvän till en helt ny nivå, både som människa och skulptör. Vi slår oss ner på bänkarna vid getterna och börjar prata om tankarna bakom verket och syftet med konsten i Tollare.

CillaAlineMen vi hinner inte långt i våra diskussioner förrän det blir rast i Johannes Petri skola bredvid. En minut senare är getterna invaderade av ett gäng tjejer i 12-årsåldern, som tycker att djuren är en perfekt samlingspunkt – och dessutom erbjuder sköna sittplatser på rasten. Hornen visar sig också vara utmärkta klädhängare för jackor.

När vi berättar att Aline är konstnären bakom verket, vill alla hälsa på henne och hundarna. Tio minuter senare kommer nästa gäng från skolan, den här gången lite yngre barn, som också samlas kring getterna. Aline och Cilla konstaterar glatt att man inte kan få bättre eller mer spontan konstkritik än så här.

Besök i Peters ateljé
PeterAteljen
Innan vi träffar Aline vid getterna har Cilla sett till att vi också får göra ett besök i Peter Lindes ateljé i Saltsjöbaden. Om Aline har specialiserat sig på djur, så är Peter mer fokuserad på människor.

Hela den stora och härliga ateljén är fylld av mänskliga motiv. Flera historiska och samtida kändisar figurerar, som Hjalmar Söderberg, Karin Boye, Ingemar Johansson och kung Carl XVI Gustaf. Nyligen omnämndes Peter också i medierna för sin skulptur Teatervagnen, med bland annat Ingmar Bergman, som står utanför SF:s kontor i Solna.

Till Tollare har Peter dock skapat två stora nypon, som är tänkta att placeras nere vid kajen. Nyponen symboliserar livet – de ger oss hälsa, C-vitaminer och den kraft vi behöver för att växa. ”Livets frukt med ett spännande innehåll, ungefär som ett nybyggt bostadsområde med en massa livskraftiga små frön”, enligt Cillas beskrivning.

Fler skulpturer på gång
I takt med att husbyggandet i Tollare färdigställs, kommer fler skulpturer att placeras ut. Bland kommande motiv finns får, lamm och rondellhundar av Aline samt Peters två stora nypon. Konstverken kommer enligt planerna att finnas på fem olika platser, där de passar in och berikar miljön. Vår ambition är att presentera skulpturerna successivt här på Tollare-webben.

Läs mer om Aline Magnusson och hennes konst

Läs mer om Peter Linde och hans konst

Läs mer om Cilla Jahn och hennes företag Artline