Tollares nya kvarterskrog vid vattnet

Några delar av det framtida Tollare är extra efterlängtade. Den listan toppas nog av kajen, strandpromenaden och marinan. Under nästa år kommer några delar färdigställas och en av de första att öppna blir restaurangen på kajen. Den har nu fått en krögare som planerar att slå upp portarna till Tollares nya, gemensamma ”vardagsrum”. 

Närheten till vattnet är en av Tollares stora fördelar. Det vackra Lännerstasundet ger området ljus, rymd och mängder av aktivitetsmöjligheter. Redan idag kan du året runt njuta av den härliga utsikten, och på sommaren ta dig ett dopp vid naturbadet. Nästa år ska kajen färdigställas, liksom strandpromenaden och båtplatserna. I en ny byggnad på kajen, bredvid den kommande marinan, ska Tollares nya kvarterskrog öppna under 2019.

Bistro med smaker för alla
Restaurangens namn är inte klart än, men krögaren är utsedd och arbetar nu för fullt med planeringen inför öppnandet. Ambitionen är att skapa en sjönära kvarterskrog med bistrokänsla, där alla ska känna sig hemma. I matväg blir det vällagade klassiker från en stående meny, som ska utökas och varieras efter årstid. Och givetvis ska gästerna kunna beställa gott vin, öl eller en drink också – till maten eller för att umgås i baren.

Bistron kommer att drivas av samma krögare som står bakom The Old Smokehouse i Lännersta, så lokalkännedomen är god. Tanken är att Tollares nya krog både ska ta med sig erfarenheter och framgångar från Lännersta och samtidigt komplettera det konceptet.


The Old Smokehouse i Lännersta

Anna-Karin Löfberg är restaurangchef för The Old Smokehouse i Lännersta:

– Vi vill att den nya bistron ska bli Tollares ”vardagsrum”, där både Tollareborna och besökare känner sig välkomna och hemma. Det ska vara enkelt för alla att bara komma hit och slå sig ner vid ett trevligt bord med sjöutsikt. Vällagad mat och passande drycker till en rimlig prisnivå ska göra att gästerna vill komma hit ofta. Både husmanskost och välkomponerade hamburgare ska finnas på menyn, liksom fiskgryta, Toast Skagen och biff med pommes.

Konceptet utvecklas successivt
Till att börja med kommer fokus att ligga på middagar och kvällar, kompletterat med take-away, event och en uteservering på sommarhalvåret. Beroende på hur efterfrågan ser ut, kan det på sikt bli lunch också. Therese Läck, krögare och Anna-Karins kollega på båda restaurangerna, berättar mer om planeringen för bistron i Tollare:

– Vår känsla inför satsningen i Tollare är verkligen positiv och vi ska jobba hårt för att skapa ett koncept som passar såväl Tollarebor som besökare från både land och hav. Vi har varit med och startat flera restauranger tidigare och vet att det inte går att spika allt i förväg, men förutsättningarna känns riktigt bra och vi vill utveckla konceptet successivt utifrån efterfrågan och gästernas önskemål.


Anna-Karin Löfberg i mitten, Therese Läck till höger och kollegan Andreas Magnusson

Granne med marinan
Tollares nya kvarterskrog kommer att ligga i ett fristående hus på kajen, precis bredvid den kommande marinan. Restaurangbyggnaden består av två våningsplan med stora fönster, så att gästerna året runt ska kunna njuta av det härliga söderläget vid vattnet.


Illustrationsskiss som visar de nya byggnaderna vid kajen

Tollare-redaktionen återkommer med fler detaljer kring öppningen av den nya restaurangen. Då hoppas vi också kunna berätta mer om utvecklingen av de andra sjönära och lika efterlängtade delarna av det nya Tollare.

Vi passar också på att önska alla våra följare en glad sommar!