Tollarebon Heléne är Grindstugans nya ägare

Heléne Bjelkenstedt är Tollarebon som mitt i pandemin – och utan tidigare bagarerfarenheter – tog över Café Grindstugan. På bara ett par månader har hon dubblat omsättningen och vill redan utöka verksamheten med pizzakvällar.

Det bubblar fint i det stora plasttråget Helene kånkar upp på bakbordet. Hon föser ut den färdigjästa surdegen med degskrapa och kapar raskt till lämplig frall-storlek. Mjölar och lägger på plåt.

– Nu bakar jag vår storsäljare, surdegsfralla med morotsriv. Degen har kylskåpsjäst över natten, det gör alla mina degar. Det ger mig lyxen att slippa jobba nattetid, berättar Heléne.

Vi befinner oss på Tollare platå, i Grindstugans källarvåning, som sedan flygturen hit 2015 inrymmer ett fullutrustat bageri. Här har Heléne stått och knådat sedan april i år.

– Jag hade en sådan jäkla tur! Jag bor i området och var en av de första som fick veta att de tidigare ägarna ville lägga ner. Det kändes liksom bara rätt i magen att ta över. Trots halvdana försäljningssiffror och min bristande erfarenhet av branschen.

Heléne, som jobbat större delen av sitt yrkesverksamma liv i klädbranschen, klappade igen kläd- och skoagenturen i Nacka Strand och gick fullständigt in i sin nya roll.

– Helt novis var jag förstås inte, men även om jag hade bakat mycket i mina dagar så var ju stordrift något helt annat. Men jag fick rätt snabbt till det med recept och lagom mängd produkter. Jag bestämde mig tidigt för att inte bara sälja här, utan även till Jacks Brödleverans, som levererar frallor hem till dörren här i Tollare.

I syfte att snabbt öka omsättningen, och skapa en stadigare grund att stå på, började Heléne även sälja mjukglass med stort urval strössel och såser. Dessutom kom äldsta dottern med ett spännande förslag.

– Linn, som driver blomsterbilen.se, tänkte att bakverk och blommor ”hör till samma sorts shoppingrunda”, så sedan maj har våra kunder kunnat köpa fina plantor här utanför. Och en släkting, som driver bondgård i Norrköping, körde glatt upp potatis, jordgubbar och dill. Allt som hör sommaren till. Den nya bredden passade bra in i den bykänsla som finns här i Tollare.

Och när vi ändå är inne på ämnet bredd… I kylen bakom Heléne står just nu ett experiment på jäsning.

– Vi fick nyligen utskänkningstillstånd. Då vill man ju sätta något mer matigt på menyn. Så nu står jag här om kvällarna och experimenterar med surdegspizza. Jag har konsulterat en duktig pizzabagare, för jag vill verkligen att det ska vara den bästa pizzan gästerna har smakat. Tollare är redan ett utflyktsmål i sig – vi har många kunder från andra orter – men en riktigt bra pizza kan locka ännu fler.

I framtiden drömmer Heléne om att anordna musikkvällar och andra publikdragande event. Hon har planer på att bygga ett tak över delar av uteserveringen, med infravärme som förlänger utesittarsäsongen.

”Alla borde flytta till Tollare”

– Det här är det roligaste jag har gjort i mitt liv. Jag måste nypa mig i armen ibland för att fatta att det är sant. I och med att jag bor här i Tollare får jag spendera både privatliv och arbetsliv på en plats jag verkligen älskar. Alla borde flytta hit. Och jag vill fortsätta så här tills jag blir pensionär. Minst.

Filmen om när Grindstugan flyttades kan du se här.