Tollare Torg får får …

Efter succén med getterna på ängen vid Johannes Petri skola är det snart dags för nästa konstverk, när Tollare Torg berikas med får och lamm. Skulptören Aline Magnusson, som också är konstnären bakom getterna, använder ofta djur som motiv för sina skulpturer.

Sammanlagt har ett tjugotal bronsskulpturer köpts in för att ge Tollares invånare och besökare härliga och ibland kanske oväntade konstupplevelser i vardagen. Konstverken anknyter till det jordbruk som har funnits på och omkring Tollare gård genom århundradena.

Getterna på ängen vid skolan får nästan varje rast besök av elever i olika åldrar, som sitter på dem, hänger sina kläder på dem eller bara samlas omkring dem. Konstnären Aline Magnusson hoppas att fåren och lammen vid Tollare Torg ska bli lika uppskattade och få samma naturliga plats i Tollarebornas vardag:

– Både barn och vuxna brukar uppskatta mina djurskulpturer och den roligaste feedbacken är när barnen vill umgås med dem. Små barn klappar djuren och de äldre klättrar gärna upp och sätter sig på dem. Många barn pratar också med djuren, och det gillar jag. Skulpturer är en härlig form av konst, inte minst för att de är så fysiska.

Ett bildreportage om de nya skulpturerna kommer efter att de har satts upp vid Tollare Torg, vilket planeras bli i slutet av april eller i maj.

Skulpturerna i Tollare har köpts in i samverkan med konstkoordinatorn Cilla Jahn och kommer att placeras ut successivt på lämpliga platser i området. Om du är nyfiken på konstsatsningen i Tollare kan du läsa mer i den här tidigare nyheten.