Snart doftar det nybakat från Grindstugan

Den röda lilla stugan med vita knutar mitt i Tollare har anor från 40-talet, då pappersbruket var i drift. Grindstugan på Tollarevägen 22 har stått övergivet länge, men när Tollareköket öppnar café och bageri framåt vårkanten blir det andra bullar.

Efter att ha tjänstgjort som bostad och arbetsplats för grindvaktarparet Andersson fram till 1964 byter Grindstugan snart skepnad. Under 2018 kommer stugan på nytt att få en central roll i Tollare, men då förknippat med ljuvliga smaker och förföriska dofter.

En ny samlingspunkt i Tollare
Det blir Tollareköket som ska väcka liv i den gamla trästugan. Men först när huset är färdigrenoverat och anpassat för sitt nya liv som café och bageri. Sofia Östergren, restaurang- och bagerichef för Tollare kurs och konferens, berättar om planerna.

– Vi gillar hela konceptet med den gamla stugan mitt i det moderna bostadsområdet och tackade snabbt ja när vi fick frågan. Dessutom finns fördelar med att kunna utnyttja bageriet för vår övriga verksamhet – vissa rätter kan tillagas på Tollareköket och vissa i Grindstugan.

Hemtrevligt, tidsenligt och smakfullt
Kontrasten mellan den gamla stugan och de moderna bostäderna i Tollare kommer också att visa sig inomhus. De nya hyresgästerna har stor respekt för husets historia.

– Grindstugan ska inredas i äldre stil som passar med husets ålder. Vi kommer att leta efter möbler och saker, gärna på loppis och antikvitetsbutiker.

Bageri flyttar in i källaren
För två år sedan fick Grindstugan vara med om riktigt lyft i ordets rätta bemärkelse. Med hjälp av en kraftig kran lyftes den 25 ton tunga byggnaden från sin gamla grund.

– Huset låg då som i en grop, en och en halv meter lägre än omgivningen. Tack vare en ny, högre grund skapades ett nytt våningsplan och det är här det nya bageriet ska inredas.

 

Café med uteservering
På entréplanet blir det kök, försäljningsdisk och plats för ett 50-tal gäster. När vädret tillåter kan du avnjuta din fika i trädgårdscaféet. Runt stugan anläggs marksten, grus och gräsmatta med häckar och fruktträd.

– Här kan du köpa en latte på vägen till bussen, äta frukost, enklare luncher och middagar. Vi kommer att inrikta oss på närproducerat och KRAV-märkt. Efter årsskiftet börjar vi inreda Grindstugan och räknar med att slå upp portarna tidigt våren 2018.

Vad blir det på övervåningen?
– På översta planet blir ett rum på ungefär 40 kvadratmeter som kan hyras för barnkalas, föreningsmöten och liknande.

Hur många kommer att arbeta här?
– Vi beräknar att tre till fem personer jobbar åt gången, två bagare och tre serveringspersonal. Finns det någon duktig bagare i närheten får de gärna höra av sig till mig, avslutar Sofia Östergren.

Vi önskar Sofia och kompani lycka till och återkommer när invigningen närmar sig!

Här kan du läsa mer om Tollares historia och se Grindstugans flygtur.