Familjen Lidholm

Möt familjen som snart ska flytta in i Tollare och varför de fastnade för just denna plats.

 

Tystnaden och fågelkvittret

Efter tio år i Vasastans puls byter familjen Lidholm soundtrack i sitt liv – till både tystnad och fågelkvitter.

Livet är en resa. För paret Maria och Carl har den gått från Norrland till Stockholms innerstad – och inom kort skriver de nästa kapitel när de nu flyttar till: Tollare, Nacka.
– Vi flyttar in första veckan i juli, säger Carl förväntansfullt.
Ja, det finns gott om förväntan i parets röst, men så ska de snart ha sitt andra barn. Många stora nyheter i livet på samma gång. I bästa fall matchas det nya huset med ett lillasyskon till Edwin, 2 år.
Paret hade tittat länge på hus, det var husdrömmen som lockade, nu när de nått nästa skede i livet. De fastnade snabbt för Nacka med sin närhet till stan men ändå vattnet och skogen alldeles intill. Dessutom ville de gärna ha nyproduktion.
– Det är något speciellt med ett helt nytt hus och även ett nytt område. Det blir extra spännande, med en fin sammanhållning, när flera nya människor flyttar in där många befinner sig i samma fas i livet. Många barnfamiljer förstås. Det passar oss. Det är helt enkelt ett bra ställe för barn att växa upp på. Det är visserligen nära till stan med motorvägen, men i Tollare är det samtidigt lugnt. Ingen genomfartstrafik alls där vi ska bo.

Området lockade, men även själva huset som är på 200 kvadratmeter.
Det är ett massivt trähus som ger en både varm känsla och en fördel som uppskattas av fler än familjen, nämligen jorden själv: huset är extra energisnålt. Miljötänket attraherade paret. Inte minst Carl som till vardags arbetar med just energiföretag. Men båda håller naturen kär.
– Jag ser fram emot att få lära barnen att åka skridskor när isen ligger säker på vattnet utanför huset, säger Maria.
– Och det är fantastiskt med vattnet om våren och sommaren, tillägger Carl.
Han blir lite eftertänksam. Sen ler han.
– Jag tror vi lever mer med årstiderna där ute.
Maria instämmer. Det är som att att en cirkel sluts. De är båda uppvuxna i hus, i norra Sverige där naturen är betydligt mer närvarande än den är i Stockholms innerstad.
– Åh, jag ser också fram emot att lära barnen att cykla. Det finns många fina cykelvägar. Och så vill jag att barnen inte ska undra: ”Vad är det där för något?” när de ser en ekorre.

Fritidsaktiviteter är visserligen inte ett ord som finns med i en småbarnsfamiljs ordbok, men mode – som Maria jobbar med till vardags på H&M – och inredning ligger henne varmt om hjärtat. Hon ser fram emot att sätta färg och form på sitt nya hus.
– Jag gillar att gå ut i naturen, och jag kan med gott samvete säga att Marias hobby är att inreda – och hon är så mycket bättre på det än jag, skrattar Carl.
Maria ler hon också.
– Min inredningsstil är nog modern men personlig, säger hon.
Och då passar det nya huset extra fint – det genomsyrar mycket av en balans mellan det modernt fräscha och det personligt genuina. Precis som arkitekterna har tagit in närheten till naturen ända in i huset med omsorgsfulla materialval som leker med ute och inne, exteriört och interiört.
– Det är mycket trä med mörkt trägolv medan köket i övrigt går i björk och körsbär. Det är material i framkant. Helt i min smak, summerar Maria.

Varför Maria och Carl föll för Tollare

  • Närheten till stan
  • Närheten till vattnet
  • Närheten till naturen