Kvinnan bakom konsten i Tollare

Vi är många som uppskattar Tollares härliga bronsskulpturer. Getterna på ängen vid skolan. Fåren, lammen och baggen på Tollare Torg. Och fler skulpturer är på gång. Tollare-redaktionen har tidigare lyft fram konstnärerna Aline Magnusson och Peter Linde. Nu riktar vi ljuset mot Cilla Jahn, konstkoordinatorn som har förverkligat sin idé i Tollare.

Cilla Jahn möter upp redaktionens utsände vid Tollare Torg. Hon är trevlig, elegant, vältalig och har samma klipp i steget som vid tidigare möten. Vi hinner tyvärr inte klappa om fåren på torget för vi har lite bråttom. Bonavas projektchef Jenny Lindberg har lovat att följa med oss ner till kajen för att visa var Peter Lindes två härliga bronsnypon ska stå. Samma nypon som Peter stolt visade upp utanför sin ateljé tidigare.


Peter Linde och Cilla Jahn vid ett av Peters nypon

Även Jenny Lindberg har ett imponerande klipp i steget. Snart befinner vi oss, iförda hjälmar och varselvästar, på väg ner mot kajen. Jenny tillträdde som projektchef i augusti förra året och är väl insatt i det mesta. Hon visar var bygget av Trapparken har påbörjats och pekar ut några av de sjönära projekten – Tollare Marina, Vyn och Tollare Strand. Nere vid kajen får vi se de två lägena för Peter Lindes magnifika nypon. Ett ska stå i Trapparkens förlängning mot vattnet och ett ska stå precis vid kajkanten där gångbron till Mårtens holme börjar.

Hur konsten kom till Tollare
Det är lätt hänt att man bara fokuserar på skulpturerna och konstnärerna. Kanske är det därför Tollare-redaktionen först nu – efter flera nyheter om skulpturerna och konstnärerna Aline och Peter – uppmärksammar Cilla Jahn ordentligt. Men utan henne, Nacka kommun och NCC Boende-chefen Johan Ellertsson hade det nog inte blivit så värst mycket konst.

Cilla berättar om bakgrunden till Tollares skulpturer:

– Nacka kommun var noga med att det skulle finnas konst i Tollare. Det var en förutsättning för att NCC Boende, numera Bonava, skulle få möjlighet att utveckla området. Jag tror också att Johan Ellertsson på NCC insåg att konsten var ett bra sätt att skapa ett ännu mer attraktivt Tollare. Han visste att jag, i mitt företag Artline, hade genomfört många liknande projekt tidigare, och gav mig uppdraget att ta fram ett konstprogram för området.

Cilla började fundera och läsa på om Tollare. Hon kom snart fram till att hon, med hjälp av bronsskulpturer, ville visa upp och konkretisera Tollares långa historia med gårdar, torp, jordbruk och djurhållning. Efter att ha övertygat Johan Ellertsson och Nacka kommun om idén, sammanfattade hon projektet i ett konstprogram, och därefter engagerades skulptörerna Aline Magnusson och Peter Linde.


Aline Magnusson och getterna på ängen

Identitet, historia och en paus i vardagen
Konsten ska ge Tollare en egen identitet, med tydlig koppling till historien. Den ska också knyta samman områdets olika delar, så att man känner att det hänger ihop. Från Johannes Petri skola, Tollare Torg och kajen, ända bort till rondellen utanför tunneln. Skulpturerna är skapade för Tollarebor och besökare i alla åldrar.

Cilla menar att många människor idag har ett stort behov av att stanna upp och känna efter i en hektisk och uppkopplad tillvaro:

– Skulpturer är en bra konstform, eftersom de stimulerar flera sinnen och tilltalar både stora och små. Jag vill att Alines och Peters verk ska beröra, både själsligt och fysiskt. Det är så många idag som är alldeles för stressade och knappt lyfter blicken från sin mobil. Där tror jag att Tollares skulpturer kan ge en välbehövlig paus för eftertanke. Det är nästan omöjligt att inte reagera på dem för att de är så självklara, konkreta och naturliga. Och det kanske allra bästa betyget är nog när barn i olika åldrar vill klappa skulpturerna, sitta på dem eller varför inte prata med dem?

Glada överraskningar väntar
Fler konstverk är på gång, utöver Peter Lindes två nypon vid kajen. Så mycket mer vill Cilla och projektchefen Jenny Lindberg inte avslöja idag. De exakta lägena för skulpturerna styrs dels av var de passar in bäst enligt konstprogrammet, men också förstås av de tekniska och praktiska förutsättningarna i byggprojektet.

Även Jenny, som alltså är relativt ny i Tollare, är entusiastisk över konstprogrammet och skulpturerna som dyker upp lite här och var i den nybyggda stadsmiljön:

– Cilla har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med de skickliga konstnärer som har skapat konstverken. Vem kan gå förbi fåren på Tollare torg utan att bli glad? Jag tycker att skulpturerna gör precis det som Cilla ville – de knyter ihop området och skapar levande platser. Därför ser jag fram emot att få visa de kommande konstverken för alla som bor och vistas i Tollare.


Tidigare nyheter om konsten i Tollare

Det nya gänget på Tollare Torg

Tollare Torg får får

Tollares skulpturer gillas av yngre konstkritiker