Glassmästare Mattsson öppnar gelateria i Tollare

Kenny Mattsson är många saker. Teaterskolad nöjesprofil, Tollarebo sen snart fem år tillbaka, producent, konferencier, Bamse-entusiast och numera även glassmästare. Lagom till påsk öppnar han Kennys Gelato i den nya byggnaden på kajen vid marinan. Där ska hemgjord (kiosktillverkad!) italiensk glass i många härliga smaker erbjudas. Kennys dröm är att göra Tollare till ett mecka för glassälskare.

Efter en lång karriär i underhållningsbranschen är Kenny Mattsson ganska välkänd. Han har bland annat varit programledare för tv-programmet Dumburken, arbetat som konferencier och producent för showen Stjärnklart samt lyft Gröna Lunds musikscen från en tynande tillvaro till en arena dit världsartister söker sig. Idag driver han ett bolag i Bamse-koncernen och producerar en show med världens starkaste björn, som kommer till Globen i höst.

När Kenny förra sommaren fyllde femtio fick han en glassmästarkurs av sin sambo Mari.

– Jag har alltid älskat glass, särskilt den italienska gelaton. Den baseras på mjölk istället för grädde, vilket gör den lite mer kompakt, med tydliga och fina smaker. Italienarnas vattenbaserade fruktsorbeter är också vansinnigt goda när det är varmt ute. I min gelateria kommer det att finnas tolv olika smaker, som varieras över tid och efter säsong. Glassen är dagsfärsk och tillverkas på plats i butiken. Givetvis kommer vi även erbjuda gott italienskt kaffe och några mindre bakverk.


Kenny får sitt diplom av Kenneth Erlandsson, Sveriges förste glassmästare.

Tollare som destination för god glass
Den 15 mars får Kenny tillträde till sin lilla lokal på drygt 30 kvadratmeter i den nya byggnaden vid marinan. Alla nödvändiga maskiner är beställda och förhoppningen är att kunna öppna till påsk. Idén att öppna en gelateria fick Kenny under glassmästarkursen.

– Kursen blev en riktig ögonöppnare – eller snarare smaklöksöppnare. Att inte bara få äta, utan också lära sig göra, så fantastiskt god glass var häftigt. Jag kände att jag måste göra något av det här på riktigt. Och därifrån var det inte långt till idén att göra Tollare till ett litet glassmecka – en destination som människor ska vilja ta båten, bilen, bussen eller en promenad till för att få äta riktigt god glass.

Relationen med Bamse
Tollareredaktionen kommer med glädje berätta mer om gelaterian senare i vår. Men vi är också nyfikna på det här med Bamse. Varför jobbar en nybliven 50-åring med världens starkaste björn? Och kan Bamse tänkas dyka upp i Tollare framöver?

– Omöjligt är det inte. Bamse och jag har en nära och fin relation. Jag har gillat honom sen jag var liten. Han tar tag i problem, ser möjligheter och går att lita på i alla lägen. Han förstår också att om man är stark måste man vara snäll. Idag jobbar Bamse och jag med en uppskattad sång- och dansföreställning på arenor som Globen, Scandinavium och Malmö Arena. Jag känner mig alltid trygg och glad med Bamse, och har nog aldrig träffat någon som inte gillar honom.

Förväntansfull Tollarebo
Kenny har bott på Barkerivägen i Tollare i snart fem år, tillsammans med sambon Mari, dottern Olivia och sonen Oskar. Familjen trivs väldigt bra i området och tycker att det blir bättre och bättre för varje år.

– Tollare är verkligen svårslaget, med sitt suveräna söderläge ner mot vattnet. Här kan vi snabbt ta oss ut i naturen, bada, fika i Grindstugan eller bara sitta på berget i solnedgången och njuta av båtarna som passerar. Eller umgås över ett glas vin och goda ostar med våra trevliga grannar. Vi ser fram emot att marinan öppnar, fler restauranger i området, att kommunen ska fixa konstgräs till bollplanen och såklart invigningen av Kennys Gelato. Sen är Tollare den perfekta platsen att bo på!