Film: Lyckat lyft av Grindstugan

I onsdags klockan 12 lyftes Grindstugans två trävåningar av från källarens betonggrund. Allt gick enligt plan och redan efter drygt fem minuter stod trädelen snyggt parkerad på stålbalkar bredvid källaren, som nu ska byggas på med 1,25 meter i höjd. Se den korta filmen från den lyckade operationen.

Det var lite spänning i luften inför lyftet, men personalen från entreprenören Norab verkade ändå lugna och coola. De vågade sig till och med på att ta en sista kaffe i stugan innan det var dags att inleda lyftjobbet.

25 ton trästuga
Ett oväntat spänningsmoment blev vikten på stugan och stålbalkarna. Stugans trädel väger omkring 25 ton och stålbalkarna ytterligare 3 ton. Den stora kranen som fanns på plats var utrustad för att kunna lyfta upp till 30 ton, så det var med ganska liten marginal som lyftet kunde genomföras. Vid högre vikt hade man tvingats hämta annan utrustning till kranen, vilket hade försenat hela operationen med minst ett par timmar. Men lyftet gick smidigt och tog bara drygt fem minuter.

Tuff tidplan
Nu ska källaren få en provisorisk inklädnad så att betongarbetarna kan arbeta effektivt med att förstärka och höja källarväggarna med 1,25 meter. Nya installationer för vatten och avlopp ska också dras in, och allt ska göras klart på bara några veckor. Ungefär en vecka in i januari är det dags att lyfta tillbaka trädelen igen och fästa den i källarens betonggrund. Den tuffa tidplanen är nödvändig, eftersom marken där trädelen tillfälligt står just nu snart ska ge plats för ännu ett nytt småhus i Tollare-projektet.

Filmen från lyftet
Här kan du se en snabbspolad film av lyftet och en kort intervju med Sören Nordin från Norab. Filmen är ungefär två minuter lång.

Foto & redigering: Kalle Östberg, Mediemerah AB