Exklusivt och energieffektivt i Tollare Arkipelag +4

I Propios nya radhus bor du lika exklusivt som klimatsmart. Elva moderna, väldesignade hus i vackra och naturliga material, byggda med den innovativa CLT-tekniken. Energi- och vattensystemen är så effektiva att husen till och med skapar mer energi än vad som förbrukas av dem. Tollare Arkipelags fjärde etapp är verkligen något utöver det vanliga.

Idag, när klimatet och energianvändningen har blivit en ödesfråga för alla, är vi många som funderar över vad vi själva kan göra för att minska vår klimat- och miljöpåverkan.

De flesta vet att vi borde dra ner på flygresor och bilkörning, och äta mindre kött. Ett annat sätt att verkligen göra skillnad är att bo mer klimat- och miljövänligt. Fastighetssektorn i Sverige står för hela 40 procent av landets energianvändning. Om den minskar, påverkas även miljön och klimatet positivt.

Klimatsmart med spännande arkitektur
Tollare Arkipelag +4 byggs för dig som verkligen vill bo klimatsmart, men ändå med hög standard och spännande arkitektur. Fastighetsutvecklaren Propios fjärde etapp i Tollare består av elva bostadsrättsradhus på cirka 200 kvadratmeter vardera, belägna i övergången mellan Tollarevägen och Barkerivägen, strax nedanför Tollare torg.

Som vanligt hos Propio handlar det om trähus som byggs med så kallad CLT-teknik, Cross Laminated Timber. Det innebär att de olika delarna, CLT-elementen av korslimmat trä, först produceras enligt exakta ritningar i fabrik och sedan körs till bygget på lastbil och monteras ihop på plats av riktiga CLT-proffs. Så här beskrivs de innovativa trähusen av Propios projektledare Alex Young Shing:

– CLT är ett nytänkande sätt att bygga trähus. Träelementen är massiva och blir väldigt starka när de korslimmas. Det gör att husets stomme får mycket hög bärighet, vilket möjliggör spännande arkitektoniska lösningar. Att elementen är massiva är också positivt för inomhusklimatet, eftersom husen får en jämnare och behagligare temperatur.

Skönare inomhus och trevliga räkningar
I Tollare Arkipelag +4, eller TA+4 som projektet förkortas, tas den energisnåla tekniken ännu längre. Extra mycket träullsisolering, superisolerande fönster, högeffektiva värmeväxlare och bergvärme som värmer upp golvet på våningsplanet längst ner, vilket räcker för att skapa ett behagligt klimat i hela huset även vid riktiga köldknäppar.

När det är varmt ute ger bergvärmesystemet kyla istället och värmeväxlarna körs med omvänd funktion, så att inomhustemperaturen blir sval och skön, även när det är varmt ute. Kort sagt så erbjuder husen i TA+4 alltid ett härligt inomhusklimat, oavsett årstid.

Lägg till 20 kvadratmeter solceller på varje hustak, en vedkamin för extra trivsel samt snåla och komfortabla Orbital-duschar, som effektivt renar och återanvänder vattnet. Då har du framför dig ett radhus som på årsbasis genererar mer energi än det förbrukar i uppvärmning. Plötsligt blir dina el- och värmeräkningar en riktig fröjd, istället för en återkommande fasa.

Härlig design och genomtänkt funktion
I husens entréplan ligger hall, badrum, tvättstuga och ett sovrum med utgång till den egna uteplatsen, med utsikt över den gemensamma trädgården. Andra våningen rymmer ett öppet, ljust vardagsrum och ett vackert, fullt utrustat kök som finsnickrats av kunniga hantverkare. På de två övre planen finns sovrum med badrum, walk-in closets samt utgång till en solig takterrass alternativt en härlig vinterträdgård.

Arkitekten Daniel Fagerberg på Strombro har skapat de elva läckra fyravåningsradhusen på 186 eller 210 kvadratmeter. Han berättar mer om utformningen:

– Det blir lätt floskler när man som arkitekt ska berätta om sina tankar, men jag gör ett försök. Vi började med en sydeuropeisk stramhet i fasaden, som vi på ett lekfullt sätt förvrängde genom att låta fönsterbanden böja sig längs vägsträckningen. Vi sluter entréplanet med mindre fönster för att undvika insyn från gatan in i det privata, men öppnar upp andra våningen till en riktig paradvåning. Själv är jag extra förtjust i de franska balkongerna, som med fördel kan möbleras med krukor och balkonglådor.

Radhusen ska enligt plan vara inflyttningsklara under fjärde kvartalet 2018. Åtta av elva är redan sålda, men det finns tre hus kvar som du kan läsa mer om i länkarna nedan. Där får du också möjlighet att ta reda på mer om den spännande CLT-husbyggnadstekniken.

Länkar

Webbplatsen för TA+4

TA+4 hos mäklaren Eklund Stockholm New York

Tidigare nyhet om TA+1

Kort film om husbyggnad med CLT-teknik