Broöppning i Tollare!

Den flytande gångbron till Mårtens holme kommer att öppnas lagom till Tollaredagen. Länsarna i vattnet har också kunnat tas bort. Två stora steg mot att skapa det lättillgängliga och båtvänliga Tollare som både boende och besökare längtar efter.

Mårtens holme, med sin fina skog och kala klipphällar, ligger bara ett stenkast från kajen. Den lilla ön är en del av Tollare naturreservat och som gjord för en upptäcktsfärd, picknick eller ett svalkande dopp. Tidigare har den bara gått att nå med båt, simmandes eller – under kalla vintrar – över isen.

Nu har det blivit ändring på det. Den nya gångbron ligger på plats, levererad och monterad av specialisterna från AlfaBryggan. Och efter godkänd slutbesiktning kommer bron att kunna öppnas för nyfikna besökare – senast till Tollaredagen på lördag. Välkommen till Tollares egen ö!


Foto: AlfaBryggan

En ovanlig brolösning
Att bron har dröjt längre än beräknat beror delvis på att det behövdes en speciallösning – en riktigt tålig pontonbro för året-runt-bruk – eftersom man inte får göra några förankringar i sjöbotten. På stora delar av Tollares sjöbotten ligger ju, som vi har berättat om tidigare, en enorm erosionsduk. Den håller pappersfibrer från Tollares sedan länge nerlagda pappersbruk på plats, så att de inte virvlar upp till ytan.

Borttagna länsar öppnar upp för kommande båttrafik
Nu när pontonbron är färdig har även länsarna – de flytande ”skyddsgardinerna” i vattnet – kunnat tas bort. De borttagna länsarna innebär också ett viktigt steg på vägen mot att kunna öppna upp Tollare för båttrafik.


Länkar till mer läsning
 

Tollaredagen 21 september

Saneringen och vattnet i Tollare

Tollares historia och pappersbruket

Tollare naturreservat och vad som gäller där (Nacka kommuns webbplats)