Bland cappuccinos, bullar, matbröd och garnnystan

Nu har det gått drygt fyra månader sedan Grindstugan Bageri & Café slog upp stugdörrarna för första gången efter det gamla husets grundliga renovering. Det som tidigare var en byggnad för övervakning av pappersbrukets entré är idag ett mysigt litet café i två våningar med ett välplanerat bageri i källaren.

I slutet av 2015, alltså ungefär tre år innan Grindstugan Bageri & Café kunde öppna, låg det gamla huset nedsjunket som i en grop och var rejält slitet, framför allt invändigt. Det fanns en källare redan då, men den var trång, fuktig och allmänt ogästvänlig. Grindstugan har fått ett rejält lyft på alla sätt och vis – inklusive en hisnande flygtur med kran.

Idag står det gamla 1940-talshuset, med adress Tollarevägen 22, på en högre och bättre grund, vilket har möjliggjort en modern och effektiv källare med ett välplanerat bageri. En trappa upp, i entréplan, kliver besökarna in i en mysig cafélokal, inredd med gamla fina möbler och saker – både från Tollare och andra håll.

Mest fart på helger och luncher

Sofia Östergren, som också driver restaurangen Tollareköket vid folkhögskolan, är nöjd med de första månaderna av Grindstugans nya liv:

– Det känns härligt att den gamla stugan har blommat upp och blivit en naturlig samlingspunkt i Tollare. På helgerna är det mest fart, med frukostar som tas med hem eller äts på plats och många som vill fika eller köpa med sig kaffebröd på eftermiddagen. Våra luncher går också bra och vi säljer mycket matbröd, bullar, semlor och längder av olika slag. Kul är också att vi får många tårtbeställningar.

Bakom den härliga konditoridisken står idag Marianne och tar upp beställningar. Det är oftast henne eller kollegan Carina som kunderna träffar. Sofia är mest i Tollareköket medan bagaren Rolle håller till i källaren med sina toppmoderna bakugnar. Sofia berättar:

– Nu i början testar vi oss fram för att se vad kunderna vill ha. Många har önskat sig fler lunchalternativ och det ska vi försöka ordna. Vi har inget restaurangkök här, men vill erbjuda så mycket som möjligt som inte kräver tillagning, till exempel goda sallader, smörgåsar och våfflor.

Uteservering till våren och stickcafé varannan tisdag
När dagarna blir längre och varmare ska uteserveringen öppna, och då blir det också längre öppettider. Grindstugan Bageri & Café planerar att ha öppet hela sommaren, så att både Tollarebor och besökare kan äta frukost, luncha, fika eller ta med nybakat bröd hem. Det går också att boka stugans övervåning för event, möten eller mindre barnkalas. Även hela stugan går att hyra på kvällstid och då ingår alltid en person ur personalen.

Några som trivs riktigt bra på övervåningen, dock utan att ha abonnerat den, är det glada stickningsgänget som samlas här varannan tisdag (udda veckor) klockan 13-15.15. Den lilla kärntruppen, där de flesta har hunnit fylla sextio, har träffats och stickat här ända sen Grindstugan öppnade i höstas. De får ibland förstärkning av yngre förmågor, som kanske inte är så vana att sticka eller har med sig sina småbarn. Men det är inga problem, berättar Lotta Nordh, en av eldsjälarna i gänget.

– Hit är alla välkomna, oavsett ålder eller stickkunskaper. Och givetvis går det lika bra att virka för den som föredrar det. Vi hjälps åt och kan visa den som är ovan hur man gör. Förutom att sticka tillsammans, fikar och pratar vi mycket. Om någon som är föräldraledig vill vara med är det heller inga problem – bredvid bordet där vi brukar sitta ligger en lekhörna där barnen kan hålla igång.

Ett lätt sätt att umgås
Lotta och stickkompisarna Karin, Åsa, Marianne, Anna-Lena och Siv brukar sitta vid det första lite större bordet på övervåningen, där det är lite lugnare än i entréplanet. Någon anmälan behövs inte för den som vill prova att vara med. Det är bara att dyka upp runt klockan ett en udda veckas tisdag, ta med en stickning eller virkning och köpa sig en kopp kaffe. Resten löser sig av sig självt, enligt Lotta:

– Stickning är ett lätt och härligt sätt att umgås. Man kan prata om man vill, eller mest fokusera på sin stickning om man föredrar det. Vi brukar diskutera allt möjligt, både om stickning och annat som är viktigt i våra liv. Det är verkligen mysigt och jag hoppas att fler vill komma hit och prova att sticka med oss!


Länkar

Grindstugan Bageri & Café hemsida

Mejla till Lotta i stickningsgänget

Tollares spännande historia