160 grannar med nyktert fokus på utbildning

Ända sedan 1952 har nykterhets- och bildningsorganisationen IOGT-NTO bedrivit utbildningsverksamhet i anrika Tollare gård. Idag är ungefär 40 personer anställda på folkhögskolan, där omkring 120 deltagare går olika kurser. Här finns också ett internat, där närmare hälften av deltagarna bor under sin utbildning.

På Tollare folkhögskola studerar deltagare från 18 år och uppåt. Här kan de läsa in gymnasiekompetens i en så kallad allmän kurs med olika inriktningar. De kan välja mellan social inriktning, kreativt skrivande och foto samt en högskoleförberedande inriktning. Det finns också eftergymnasiala utbildningar, som reportagekurser och den mest populära utbildningen i socialpedagogiskt arbete med ungdomar. Här finns även distans- och fortbildningskurser, bland annat inom missbruksvård.

Undervisning2SDet finns flera saker som är speciella med att studera på Tollare folkhögskola. En är den fantastiska närmiljön mitt i naturen och ändå så nära storstan. En annan är att skolan är helt drogfri, vilket inte bara innebär att fester och liknande i skolans lokaler är helt utan alkohol, utan även att de deltagare som bor i internatet måste vara helt drogfria. Nolltolerans råder dygnet runt på folkhögskolans område.

Många sökande
Det är många som söker till de olika utbildningarna. Störst är antagningstrycket till den socialpedagogiska utbildningen, där det ofta är omkring 150 sökande till de 25 platserna. Antagningen baseras på betyg och intyg enligt skolans regelverk, med olika kriterier för olika utbildningar.

JaneUtomhus2SEtt levande exempel på någon som trivs bra i Tollare är Jane Parri Kronstrand. Hon kom till Sverige från Estland 1997, då hon kom in på den socialpedagogiska utbildningen. Efter att ha studerat de två läsåren som kursen varar, fick hon jobb på skolan och arbetar idag som servicechef. Hon bor också i en liten stuga på området. Så här berättar Jane om platsen som har blivit både hennes jobb och hennes hem:

– Vi är i första hand en folkhögskola, men vi vill också vara en öppen träffpunkt för människor i alla åldrar, från de minsta till de äldsta. Vi har olika events, till exempel Valborgsfirande, julmarknad och loppis. Vi erbjuder även öppna föreläsningar om Tollares spännande historia, dit vi gärna välkomnar nyfikna grannar. Vi har också vår mysiga restaurang där man kan äta lunch eller fika, sporthallen som kan hyras och konferenser i våra anrika lokaler – allt givetvis alkohol- och drogfritt.

Ny rektor
MatsUte5SVerksamheten drivs utan vinstsyfte och eventuellt överskott går tillbaka in i verksamheten samt till underhåll av skolans byggnader och lokaler. Det finns också en relativt ny rektor på plats. Mats Kempinsky var tidigare rektor på en gymnasieskola i Örebro, men började den 1 augusti som högste ansvarig på Tollare folkhögskola:

– När jag fick erbjudandet om att börja som rektor på Tollare så kände jag direkt att det fanns stora utvecklingsmöjligheter. Både i det utbildningsuppdrag vi har och i det läge vi befinner oss idag. Folkhögskolan är en ny utbildningsform för mig och jag upplever att det finns en stor efterfrågan och ett stort behov av våra utbildningar. Vi vill gärna öppna upp och skapa ett sammanhang där alla kan mötas i en trygg och drogfri miljö.

Grupp1SSammanlagt finns det 151 folkhögskolor i Sverige. IOGT-NTO driver förutom Tollare också en folkhögskola i Mölnlycke utanför Göteborg. Även den är förstås helt drogfri. Folkhögskolor är en alternativ utbildningsform för att ge gymnasie- eller yrkeskompetens.

Deltagarna betalar inte för undervisningen och folkhögskolor får inte någon skolpeng. Istället finansieras verksamheten med stats- och landstingsbidrag.

Sveriges första tennisbana
KägelbananSFolkhögskolans huvudbyggnad är anrika Tollare gård, som uppfördes på 1600-talet. Tollares spännande historia ger sig till känna lite varstans på området, inte bara i de vackra gamla lokalerna. Här anlades 1878 Sveriges allra första tennisbana, som numera är ersatt av en boulebana. Nära huvudbyggnaden finns också en fantastiskt fin kägelbana från samma tidsepok, som fortfarande är komplett med klot och käglor.

Avslutningsvis får Jane svara på vad hon tycker om att få omkring tre tusen nya grannar:

– Vi tycker att det är roligt och trevligt. Det innebär också möjligheter för oss med ett större underlag för restaurangen, konferensen och kanske även sporthallen. Men vi är noga med drogfriheten och det är viktigt att man respekterar vårt område. Vår mark är inte en allmänning och ofta använder vi den i vår verksamhet. Men mycket går också att lösa om man kontaktar oss och frågar om lov först. Vi välkomnar människor i alla åldrar och vill gärna vara en naturlig mötesplats i Tollare.

Läs mer om Tollare folkhögskola på deras webbplats.